simplepay

3 ok, amiért a kész webshopmotor jobb választás, mint saját webshopot fejleszteni

Categories
Tudástár

Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges.

Ha online elindítható vállalkozáson töröd a fejed, az egyik legjobb ötlet az, ha online piacteret nyitsz. Többek között azért, mert az elmúlt években az online vásárlás egyre népszerűbb, Magyarországon jelenleg 3,44 millió fő vásárol rendszeresen online. (Az Árukereső és a GKI Digital kutatása szerint.) Azonban még mielőtt elindítanád vállalkozásod, döntened kell: saját webshop fejlesztésébe kezdesz vagy igénybe veszed egy webshopmotoros cég szolgáltatásait.

Korábban már írtunk arról, hogy a webshop elindítása előtt a legfontosabb döntés az, hogy milyen típusú webshopot választasz, ugyanis 3 út is áll előtted: open source/nyílt forráskódú, bérelhető vagy saját fejlesztésű webshopmotorok mellett teheted le a voksod. A 2000-es évek elején az előbbi két opció még nem létezett, ezért azok, akik az online térben szerettek volna értékesíteni, kénytelenek voltak saját webshopot fejleszteni. Ez rengeteg pénzt és időt emésztett fel. De szerencsére 2010 körül egyre inkább elterjedtek azok a megoldások, amelyek lehetővé tették olyan egyszerűbben és olcsóbban kezelhető webáruházak nyitását, amelyekkel szó szerint bárki, informatikai szaktudás vagy nagyobb tőke nélkül elindíthatta vállalkozását.

 

Ingyenes vagy bérelhető?

A nyílt forráskódú és a bérelhető webshopok mára a legnépszerűbb megoldások közé tartoznak. Az előbbi, azaz az open source webshopok nagy előnye, hogy a telepítésük valóban ingyenes, csupán akkor kell fizetned, ha plusz pluginokat, funkciókat szeretnél a webáruházadba. Az egyik legismertebb nyílt forráskódú webshopmotor a WooCommerce, ami egy WordPress alapú online áruház. Azaz, ha WordPress weboldallal rendelkezel, akkor pár kattintással elindíthatod webshopod az oldalon belül. Egy ilyen rendszer kezeléséhez azonban jó, ha van egy szakértőd, aki a folyamatos frissítéseket, fejlesztéseket el tudja végezni.

 

A másik lehetséges út, ami talán a legpraktikusabb azok számára, akik egyáltalán nem rendelkeznek informatikai tudással, az a bérelhető webshop. Ebben az esetben egy fix havidíjért cserébe a fejlesztéseket, a bővítményeket, a tárhelyet, az integrációt és a sablonokat is rendelkezésedre bocsátja az adott rendszer, olyan mintha kapnál egy kulcsrakész, berendezett házat, amibe csak a bőröndödet kell vinned a költözéskor. Csábító, nem igaz? Nézzük meg, mik ennek a típusnak az előnyei:

 

1. Kis kockázat

Kevés tőkével is elindíthatsz egy bérelhető webáruházat, nem kell túl nagy összeget kockáztatnod. Akár már pár ezer forintos havidíj ellenében profi webáruházad lehet!

 

2. Csupán pár kattintás

Akár egyik napról a másikra megnyithatod a webshopod, tehát ez egy szupergyors megoldás. Egy jó ötlettel és üzleti tervvel akár rövid idő alatt profitot generálhatsz, hiszen kész webshopot kapsz, ahonnan a termékek feltöltése után már csak a vásárlók hiányoznak.

 

3. Gyerekjáték

A bérelhető webshopmotorok igazán nagy előnye, hogy azok is bátran belevághatnak, akik nem rendelkeznek webfejlesztői vagy dizájner tapasztalattal. A webshopmotoros cégek ráadásul állandó fejlesztői támogatást nyújtanak, így nem kell attól tartanod, hogy magadra maradsz egy problémával, amit csak drágán tudsz orvosolni.