3 fontos elem, ami nem hiányozhat, ha igazán jól működő webshopot szeretnél

Jó hír azoknak, akik webshop indításán gondolkoznak, hogy az elmúlt év óriási fellendülést hozott az online kiskereskedelemben. A GKI felmérése szerint 37%-kal nőtt az online rendelések száma, az átlagos kosárérték pedig 20%-kal, a piacra újonnan belépni tervezőknek tehát az időzítés tökéletes. A kérdés már csak az, mi minden kell ahhoz, hogy a frissen induló online piacterünk beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

 

Mindegy, hogy milyen termékeket árulunk, vannak olyan univerzális elemek, megoldások és elvárások, amik a ma vásárlói számára elengedhetetlenek. Egy webshop indításakor a legfontosabb, hogy 100%-ban a jövőbeli vásárlóinkra gondolva, a lehető leglogikusabban és kényelmesebben építsük fel a rendszerünket. Nézzük is, mik azok az alapvető elemek, amik nélkül egy jó webshop nem létezhet.

 

1. Szép, praktikus, de leginkább UX elveken alapuló webdesign

 

A UX, User Experience, azaz a felhasználói élmény tervezés az egyik legfontosabb követendő elv, amikor online piactér alapításán gondolkozunk. Mit is jelent ez? A UX alapján készülő weboldalak a felhasználó elégedettségére, a könnyű használhatóságra törekednek. Egy webshop esetében, amikor az egyszerűség elve hatványozottan fontos, célszerű olyan webdesignt választani, ami a vásárlót logikusan vezeti végig a vásárlás folyamatán. Egy navigációs fül, a termékek átlátható kategorizálása például nélkülözhetetlen. Gondolkodjunk a felhasználó fejével, kezdésképpen figyeljük meg azt, hogy mi magunk mit és hogyan keresünk egy webáruházban, mely megoldásokat szeretjük, és melyek azok, amik hiányoznak a vásárláskor.

 

2. Kiváló minőségű termékfotók

 

Egy halom kutatás bebizonyította már, hogy azok a weboldalak, amelyek jó minőségű, releváns fotókat tudnak felvonultatni, sokkal jobb konverzióval számolhatnak. Hatványozottan igaz ez a webshopok esetében. A termékekről készült professzionális fotók bizalmat keltenek a vásárlóban, a legjobb, ha több szögből, netán távolabbról, közelebbről is megmutatjuk az árut. Ha például ruhaneműt kínálunk, jó, ha a vásárló egy modellen láthatja azt, illetve célszerű közelről megmutatni az adott ruhadarab anyagát is. A fotózás jelentős költségekkel járhat, de nem érdemes rajta spórolni!

 

3. Népszerű és ismert fizetési funkció

 

Az online vásárlás kulcsmomentuma a fizetés folyamata. Ha ez túl bonyolult, azzal könnyen vásárlókat veszíthetünk. Fontos kristálytisztán átadni a vásárláshoz és a szállításhoz szükséges infókat: legyen több opció a fizetésre és a szállításra is. Végezetül ne feledjünk megerősítő oldalt létrehozni, ami visszajelzi a felhasználónak, hogy a vásárlás rendben lezajlott.

 

+ TIPP Lévai Richárd, online marketing tanácsadótól

 

Ne feledd, hogy a webshopodat a felhasználók többsége mobilról fogja használni, legyen reszponzív a design és a mobil hálózaton is a megfelelő gyorsasággal töltődjön be az oldal!

Biztosítsd az online bankártyaelfogadást a SimplePay rendszerével!